7/A - 2017

Várhosszúrét

Az első két napot Gömörben töltöttük, Rozsnyótól nem messze, a krasznahorkai vár lábánál, Várhosszúréten volt a szállásunk.

Ez egy szinte színmagyar település, magyar nyelvű alapfokú iskolával, ami a mi alsó tagozatunknak felel meg. Meglátogattuk az ottani iskolásokat, vittünk nekik ajándékot. Megnéztük, hogyan és mit tanulnak, mi a hasonlóság, mi a különbség. Nagyon aranyos gyerekek voltak.

Kassa

Kassa felé mentünk, így utunk első állomása Kassa volt. Megnéztük a belvárost, a Rákóczi-házat. Voltunk a Szent Erzsébet-dómban. Itt az altemplomban elénekeltük a Himnuszt, majd megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc sírját.

Nagyon szép maga a templom is. A Felvidék legnagyobb gótikus temploma. Megnéztük a gyönyörű szárnyas-oltárokat, majd hazánkért imádkoztunk.

Szádelő

Az utunk tematikája a magyar turisztika kialakulása és fejlődése volt, nagyon sokat túráztunk. Első utunk a Szádelőbe vezetett. Velünk volt Attila bácsi is, aki földrajz szakos, így a valóságban is megmutatta a hegységképződésről tanultakat.

Gömör

Az utolsó gömöri programunk a betléri Andrássy-kastély felkeresése volt. A kastélyt az elmúlt évek során felújították, eredeti bútoraival rendezték be. Bepillantást kaphattunk a nagyúri élet mindennapjaiba.

Emellett sokkal közelebb került hozzánk a magyar történelem egyik meghatározó családja, az Andrássyak.

Mivel Andrássy Manó híres vadász volt, aki bejárta Afrikát is, a Tátrában őshonos medvén, hiúzon kívül láttunk elefántfejet és talpat, krokodilt és óriáskígyót is.

Tátra

A park bejárása után elindultunk a Tátra felé. Mindenkit lenyűgözött a hatalmas, hóval fedett hegycsúcsok látványa.

Aztán rögtön közelről is megcsodálhattuk, hiszen Ótátrafüredről indulva először lanovkával felmentünk a Tarajkához, majd egy rövid, de fárasztó túrával megnéztük a Tarpataki-vízesést. 

A köveken nehéz volt menni, de a fantasztikus látvány megérte. Elmentünk a Rainer-kunyhóhoz is, ahol csatlakozott hozzánk egy róka. 

Késmárk

Első utunk Késmárkra vezetett. Itt megnéztük a várat, Thököly Imre szülőhelyét. Itt Bea néni érdekes történeteket mesélt a vár egykori urairól. 

A várból az evangélikus templomba mentünk, ahol megkoszorúztuk Thököly Imre sírját és lelki üdvéért elmondtunk egy Miatyánkot.

Megnéztük a fatemplomot, amelynek érdekessége, hogy egyetlen más építőanyag sincs benne. Még a szögek is fából készültek.

Késmárk a magyar turisztika szempontjából fontos állomás, hiszen innen indult el a Kárpát-egyesület, amely a magyarországi turistákat tömörítette szervezetbe.

Lőcse

Eredeti tervünk az volt, hogy délután egy hosszabb túra során a Csorba-tótól átmegyünk a Poprádi-tóhoz. Az idő azonban közbeszólt, hiszen szakadt az eső. Így Éva néni egy gyors módosítással beütemezett egy lőcsei városnézést. Bár itt is szemetelt az eső, de a városban kevésbé zavart.

Lőcsén megnéztük a Szent Jakab-templomot. Itt található a világ legmagasabb gótikus szárnyas oltára, amelyet Lőcsei Pál mester készített.

Zejmár

Péntek reggel indultunk haza. Útba ejtettük azonban Dedinkyt, ahonnan a Zejmár hasadékon végigvezető túra indul.

Az a túra nagyon nehéz volt! Másztunk hegyen és patakmederben, mentünk fel létrán és sziklafalon, kapaszkodtunk létrán és láncon felfelé.

Néha úgy éreztük, nem tudunk végigmenni, s éppen ezért volt hatalmas dicsőség, amikor felértünk a csúcsra, és tudatosult bennünk, hogy meg tudtuk csinálni.