Digitális gyermekvédelem

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS GYERMEKVÉDELMI STRATÉGIA

A Kormány az 1488/2016. (IX.2.) Korm. határozattal elfogadta Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját. A Stratégia egyik célja, hogy a köznevelési intézmények honlapján naprakész információk legyenek elérhetők az online gyermekvédelem területén alkalmazható jogszabályokról, védelmi lehetőségekről és a médiaműveltség növelését célzó programokról. A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében című tájékoztató anyag online és letölthető formátumban is megtekinthető a linkre kattintva. Kék vonal alapítvány- tanácsok szülőknek A Digitális Jólét Program (DJP) keretében a szakmai és társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve elkészült Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (DGYS) célja, hogy megvédjük gyermekeinket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, a kockázataitól, valamint összehangolt lépésekkel felkészítsük a gyermekeket, szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.

https://digitalisgyermekvedelem.hu/

Értsen a gyerek nyelvén! – Tippek és tanácsok felnőtteknek, akik tudatos médiahasználóvá szeretnék tenni gyermeküket. A gyerekek rengeteg időt töltenek médiaeszközeik használatával. Tévéznek, telefonoznak, számítógépes játékokkal játszanak és neteznek, néha akár mindhármat egyszerre. Teljesen természetes számukra, hogy bárhol, bármikor elérhetőek, és ők is elérnek bárkit és bármilyen információt. Fejtörés ez a felnőtteknek, hiszen gyakran azt sem értik, miről beszél a gyerek, nemhogy segíteni tudnának neki az eligazodásban. Ássuk bele magunkat, térképezzük fel, mit tehetünk meg felnőttként ebben a kicsit idegen világban, tegyünk egy-két lépést a média és így a gyerekek megértése felé! Néhány alapszabályt betartva rengeteget segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy a lehető legokosabban tudják kihasználni a modern technológiák előnyeit. Ehhez ad támpontokat ez a füzet, amely, ha rászánjuk az időt, hasznos útmutatóként szolgálhat a mindennapokban. Az útmutató megtekinthető ide kattintva.

Hasznos videók gyerekeknek:

 6 tipp, hogy mit tehetsz, ha bajba kerültél az interneten

• Facebook zaklatás: mit tegyek, kinek és hogyan jelentsem be?

• Gondolkodj, mielőtt megosztod! -Útmutató a Facebook használatához

• Twitter-ismertető

• Snapchat-kisokos letöltése

Hasznos linkek mindenkinek: Az interneten rengeteg anyag található az internetezés veszélyeiről, kockázatairól, amelyek nagy része vagy az online bulvársajtóban terjedő, inkább a pánikkeltésre, mint a szakszerű tudatosításra alkalmas cikk, vagy nem kimondottan a tematikára szakosodott oldalakon felbukkanó, hamar tovatűnő szöveg. Ezért összeállításra került egy 100 hasznos, releváns linkből álló, strukturált, annotált és bővíthető link-gyűjtemény is, amely 60 %-a magyar, 40 %-a angol nyelvű oldalakra mutat, amelyekből az érdeklődök, legyenek pedagógusok, szülők, vagy maguk a fiatalok a tudatos internethasználattal kapcsolatban juthatnak friss szakmai információkhoz.

http://saferinternet.hu/

http://nmhh.hu/internethotline/

https://facebook.com/safety

https://www.digitaliscsalad.hu

http://televele.hu/

http://www.mydip.xyz/

http://mediatudor.hu/

https://haverklub.cartoonnetwork.hu/