Future Green Generation

“A projektet az Európai Bizottság támogatta.
A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

A projekt fő célkitűzései:

A projekt legfontosabb célkitűzése a diákok környezettudatos magatartásának alakítása olyan tevékenységeken keresztül, melyek tervezése és megvalósítása kreatív-és kooperatív csoportmunkát igényel iskolai és iskolák közötti szinten is.

A tanulók a 2 éves közös munka során közösen dolgoznak az Eco Facebook csoport oldalon, valamint az eTwinning felületén angol nyelven.

Kérdőíveket, kisfilmeket készítenek az újra hasznosítással, újrafeldolgozással és energiatakarékossággal kapcsolatban. A témához kapcsolódva a karácsony és a farsang is az újrahasznosítás jegyében fog zajlani, valamint nagy örömünkre a mi iskolánk feladata lesz egy ECO dal írása angol nyelven, valamint dallam komponálása hozzá. A feladat kivitelezésében zeneiskolánk lesz segítségünkre.

A pályázat részeként néhány diák Olaszországba utazhat, ahol a partnerországok diákjaival közösen dolgoznak együtt a témán belül. A következő tanévben pedig iskolánk fogad külföldi diákokat, akik fogadócsaládoknál lesznek elszállásolva. A diákok és tanárok utaztatását, megélhetési költségeit pályázati pénzből finanszírozzuk

Partnerek:

 1. Strandskolen, Greve, Denmark-koordinátor
 2. Basakli Ortaokulu, Törökország, Dyjarbakir
 3. Colegio Primaria San Juan Bosco, Puertollano, Spain
 4. Istituto Comprensivo Statale Ignazio Buttitta, Bagheria, Italy
 5. Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda. AMI, Eger

Diákjaink készítették

Micsoda madár!

Az 5.​a és 5.b​ osztály tanulói a Future Green Generation Erasmus+ projekt keretén belül  a madarakkal foglalkoztak rajz órákon.
​Az 5.a osztály tanulói a vándorsólymot, az év madarát rajzolták le.
Az 5.b osztály tanulói madarakat festettek, és madárodúkat készítettek. A kész madárodúk közül egyet ajándékba küldtek az olasz partneriskolának, melyet az a 4 tanuló adott át, akik Bagheriaba utaztak a projekten belül.
 
A másik madárodút a Teremtésvédelmi héten kihelyezték iskolánk udvarára.
A madarak etetéséről az 5. évfolyam gondoskodik.

Diákjaink készítették

ÚJRAHASZNOSÍTÁS ÉS ÚJRAFELDOLGOZÁS!

NE DOBD KI A PET PALACKOT ÉS KUPAKOKAT, KÉSZÍTS DEKORÁCIÓT, SZOBROT, VIRÁGTARTÓT, JÁTÉKOT, ROBOTOT, TOLLTARTÓT …
IGEN MINDEZT PET PALACKBÓL, KUPAKOKBÓL, HASZNÁLT RUHÁKBÓL, FONALMARADÉKBÓL!

A Future Green Generation pályázaton belül, kapcsolódva a Teremtésvédelmi héthez versenyt hirdettünk. A feladat alapján diákjainknak szobrokat, tárgyakat kellett készíteni újrafelhasználással és újrahasznosítással. Csodálatos ötletek alapján nagyszerű alkotások születtek melyekből kiállítást rendeztünk iskolánkban.

A kis alkotók jutalma édesség és tantárgyi jeles kupon volt, melyet bármelyik tantárgynál beválthattak.

Diákjaink készítették

Zöld himnusz

Órási sikert aratott az Erasmus + pályázat keretében futó Future Green Generation project felkérésére írt dal, amelynek bemutatója március 22-én volt a szicíliai Bagheria polgármesteri hivatalában.

A város és a fogadó iskola  jelen lévő hivatalos képviselői, az utazásban résztvevő külföldi tanárok és gyerekek, valamint a fogadó családok először a dal eredeti  videoklipjét, majd feliratozott változatát tekinthették meg. Legnagyobb örömünkre, a fülbemászó dallamot másodjára már együtt zengte az ünnepség összes résztvevője! A Zöld himnuszt ( Green Hymn) iskolánk delegáltjai: Sajbán Zsuzsanna és Faludiné Majoros Zsuzsanna tanárnők, valamint Szanyi Emma Rózsa, Grenerczy Anna Lili, Balázs Máté és Képes Péter tanulók mutatták be.

A dal születése három hónapi áldozatos munka gyümölcse. Szövegét Sajbán Zsuzsanna és Faludiné Majoros Zsuzsanna, dallamát és hangszeres kíséretét Nagy Adrienn és Faludiné Majoros Zsuzsanna tanárnők írták. A Zöld himnuszt előadó gyerekek betanítását zeneiskolánk tanárai végezték. Óriási köszönet illeti Kovács-Ferencz Lászlót az elektronikus alap megalkotásáért, a Szent István Rádiót a hang rögzítéséért és mixeléséért, a Szent István Televíziót pedig a videoklip elkészítéséért! A videoklip feliratozását Faludi Álmos tanulónknak köszönhetjük. A klip közben gyönyörů festmény készült, amelyet Ferenc Tamásné tanárnő koordinált. Köszönettel tartozunk a festményt festő, énelkő és hangszereken közreműködő huszonöt szentimrés diáknak!

A himnuszt,  amely az energiatakarékosságra  hívja fel a figyelmet, és arra, miként tehetjük  a Földet zölddé, partneriskolánk minden tanulójával megismertetik, dán partnereink pedig koreográfiát készítenek hozzá. Addig is hallgassuk, énekeljük a dalt minél többet és szívleljük meg a benne foglaltakat!

Diákjaink készítették

Tiszai ciánszennyezés évfordulója

A Tisza ciánszennyezésének évfordulója alkalmából, ami 2000. január 30-án történt, 18 évvel ezelőtt, a 7.d osztály és a rajz szakkörösök munkáiból készítettünk faliújságot.

Tiszai ciánszennyezésről egy rövid összefoglaló:

A tiszai ciánszennyezés több ország területét érintő környezeti katasztrófa volt, amelyet az okozott, hogy 2000. január 30-án a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló ciánfolt két hét alatt vonult le. A csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték.

[Wikipedia.hu]

Diákjaink készítették

Future Green Logó verseny

Future Green Generation pályázaton belül iskolánk tanulói logókat készítettek, melyek kifejezik a projekt fő célkitűzései és a partner országokat.
Tanulóink figyelme az alábbi témák felé orientálódott: fenntartható fejlődés, környezetünk megóvása és védelme, újrahasznosítás-és felhasználás, energiatakarékosság, növény-és állatvédelem.
Az 5 ország versenyén az olasz partneriskola diákjának logója győzött, mögötte 2. helyen végzett Béres Lizi 7.c osztályos tanuló logója.
Gratulálunk!

Diákjaink készítették

Házak, berendezési tárgyak készítése

A 4. c osztály tanulói a Future Green Generation pályázathoz kapcsolódva újrahasznosított anyagokból, illetve újrafelhasználással készítettek házakat, berendezési tárgyakat.
 
A kiállítás nagy sikert aratott, iskolánk minden osztálya megnézte a kiállított tárgyakat. 

Diákjaink készítették

Az újrahasznosítás fontossága

Napjainkban egyszerűen nincs más lehetőség, az újrafeldolgozásé a jövő. Mindannyian tudjuk, hogy a háztartási szemét, amit nap mint nap termelünk,

hatalmas mértékben szennyezi környezetünket, ezért erre muszáj megoldást találni. Diákjaink a Future Green Generation pályázat keretén belül egy kis lépést tettek e nemes cél érdekében, ezért az újrahasznosítás és újrafeldolgozás jegyében karácsonyi képeslapokat készítettek a külföldi partner iskoláknak. A projekten belül szebbnél szebb képeslapok készültek mind a Deák úti, mind a Kossuth úti épületben.

Az alábbi anyagokat használtuk fel:
– műanyag
– műanyag zacskó
– hungarocell
– tejes és üdítős dobozok
– újságok, magazinok, csomagolópapírok
– szórólapok
– papír
– karton
– kinőtt farmernadrág
– gombok és gyöngyök
– szalagok, csipkék és egyéb anyagdarabok

Partnertalálkozó

A Future Green Generation pályázat első koordinátori meetingje a dán iskolában volt megtartva 2017. október 30-november 3 között. Iskolánkat 2 pedagógus: Sajbán Zsuzsanna koordinátor és Csépányné Ipacs Katalin képviselték.
 
 
A találkozó fő témái az alábbiak voltak:

projektmanagement, 

utazás diákokkal, 

programok kidolgozása,

éves munkaterv megbeszélése, határidők kitűzése, 

logóverseny, 

partnerek feladatai

disszemináció lehetőségei

közös weboldal indítása

eTwinning felület használata

Toolkit használata

Iskolánk kiemelt feladata az elégedettségi kérdőívek szerkesztése, valamint kérdőívek szerkesztése szülőknek, diákoknak és tanároknak melyeket a pályázat elején, illetve zárásakor fognak kitölteni.A felméréseket a Survey Monkey weboldalon találhatják majd a kitöltésre felkértek.( A link a későbbiek folyamán elérhető lesz a honlapunkon is)

Projekttalálkozó és Flashmob

FUTURE GREEN GENERATION FLASHMOB A DOBÓ TÉREN ÉS PROJEKTTALÁLKOZÓ 2018. OKTÓBER 7-12

Világszerte 37 országban rendezték meg október 12-13-án az Erasmus Napokat. Magyarországon 64 különböző eseményt szerveztek iskolák, alapítványok, felsőoktatási intézmények és egyesületek, hogy megmutassák, számukra mit jelent, hogy részt vehetnek az Európai Unió egyik legnépszerűbb programjában.
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének védnöksége alatt megvalósult rendezvények célja az volt, hogy kézzelfogható módon mutassák be a már megvalósult nemzetközi projekteket, valamint azok hatásait és a részvevők személyes élményeit.

 1. október 12-én a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, AMI csatlakozott a rendezvényekhez. Iskolánk egyik futó Erasmus+ pályázatán belül partnertalálkozót szervezünk, valamint 4 országból 17 diákot fogadunk.

A projekt címe: Future Green Generation.

Partnerek:

 • Strandskolen, Greve, Dánia
 • Basakli Ortaokulu, Törökország, Dyjarbakir
 • Colegio Primaria San Juan Bosco, Puertollano, Spanyolország
 • Istituto Comprensivo Statale Ignazio Buttitta, Bagheria, Olszország
 • Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Eger

A pályázaton belül iskolánk feladata volt egy dal komponálása. A himnuszt, amely az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet, és arra, miként tehetjük a Földet zölddé, partneriskolánk minden tanulójával megismertettük, dán partnereink pedig koreográfiát készítettek hozzá, melyet az október 12-én megrendezésre kerülő Flashmobon adtak el az egri Dobó téren. Az eseményről az M1 televízió Híradójában is beszámoltak (4.04 percnál kezdődik az összeállítás), valamint az alábbi hírportálok is tudósítottak az eseményről.

A projekttalálkozó során változatos tevékenységeket szerveztünk partnereinknek. A tanulók workshopokon keresztül újrahasznosított anyagokból készítettek maszkokat, valamint természeti formákból képeket készítettek. Kirándultunk Poroszlóra a Tisza-tavi Ökocentrumba, valamint Szilvásváradra. Hivatalos látogatáson vettünk részt az Egri Érseki Palotában, ahol Dr. Ternyák Csaba egri érsek fogadott bennünket. A fogadócsaládok segítségével és részvételével fergeteges néptánc és népdal estet tartottunk, ahol fellépett a Tekergő zenekar is.

Köszönjük a 17 magyar fogadódiáknak és családnak a vendégek példaértékű ellátását és számukra a programok szervezését.

                                                                       Sajbán Zsuzsanna projekt koordinátor

FUTURE GREEN GENERATION FLASHMOB AZ EGRI DOBÓ TÉREN!

AZ #ERASMUSDAYS MAGYARORSZÁGI ESEMÉNYEI

FUTURE GREEN GENERATION FLASHMOB AZ EGRI DOBÓ TÉREN!

Október 12-én és 13-án 20 európai uniós ország közel 1000 eseményéhez csatlakozva idén először Magyarországon is megrendezésre kerül az #ErasmusDays, melynek keretében minden az Erasmus+ projektekről fog szólni ezen a két napon.

 

 1. október 12-én a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, AMI csatlakozni fog a rendezvényekhez. Iskolánk egyik futó Erasmus+ pályázatán belül partnertalálkozót szervezünk, valamint 4 országból 17 diákot fogadunk.

A projekt címe: Future Green Generation.

Partnerek:

 • Strandskolen, Greve, Dánia
 • Basakli Ortaokulu, Törökország, Dyjarbakir
 • Colegio Primaria San Juan Bosco, Puertollano, Spanyolország
 • Istituto Comprensivo Statale Ignazio Buttitta, Bagheria, Olszország
 • Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Eger

A pályázaton beelül iskolánk feladata volt egy dal komponálása. A himnuszt, amely az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet, és arra, miként tehetjük a Földet zölddé, partneriskolánk minden tanulójával megismertettük, dán partnereink pedig koreográfiát készítettek hozzá, melyet az október 12-én megrendezésre kerülő Flashmobon adnak elő.

Flashmob rendezvényt regisztráltuk az #ErasmusDays, programsorozatán belül.

Szeretettel várjuk az eseményre az érdeklődőket.

Időpont: 2018.október 12. 10-30-11-30

Helyszín: Eger, Dobó tér

Spanyol utazás

A Future Green Generation Erasmus + projekt 2. nemzetközi partnertalálkozójának a spanyolországi Puertollano városában lévő Colegio primaria San Juan Bosco iskola adott otthont 2018 május 15-19-ig. A programban résztvevő tanárok órákat látogattak, előadásokat tartottak országuk oktatási rendszeréről, valamint értékelték az első év tevékenységeit. Kiemelt figyelmet kapott a partnerek elégedettségi kérdőíveinek értékelése, az eTwinning felület és a közös honlap használata, valamint a közös módszertani segédlethez kapcsolódó óratervek összegyújtése, közös formába öntése. 
Kiemelt figyelmet fordítottunk diákjaink aktívabb részvételére az eTwinning felületen, ezért egy közös feladatba vonjuk be a projektben tevékenykedő tanulókat, melynek során interjúkat készítenek a környezettudatos magatartásmóddal kapcsolatban családjaik körében. A válaszokat összegezve angol nyelven prezentálnak külföldi társaiknak egy általuk készített videófilm segítségével.​
A projekten belül legközelebb iskolánk fogad diákokat és tanárokat a partner iskolákból.

Diákutazás

Diákutazás a Future Green Generation Erasmus+ projekt keretében

Short-term exchange of groups of pupils

„Think all green, think all blue, that is what we have to do!”

 Tanulóink egyre inkább érzékelhetik, tapasztalhatják, milyen változásokon megy keresztül a Földünk, országunk, szűkebb környezetünk. Pályázatunk célja tudatosítani diákjainkban, hogy csak környezettudatos magatartással lehet ezeket a folyamatokat lelassítani. Eredményt csak a hatékony megelőzés biztosíthat. A tanulókon keresztül a családok környezetkímélő szemléletének kialakítását is fontosnak tartjuk.

A pályázat első diákutaztatása 2018. március 18-24 között valósult meg az olaszországi partneriskolában:  Istituto Comprensivo Statale Ignazio Buttitta, Bagheria, Italy.

Iskolánból 4 tanuló vett részt a rövidtávú diákcsere programjain: Grenerczy Anna Lili, Szanyi Emma Rózsa, Balázs Máté és Képes Péter. Diákjaink kirándultak Palermoba és Marsalaba. Az iskolában workshopokon vettek részt, ahol vegyes csoportokban zöld kerteket terveztek, melyeket kiállítottak a Polgármesteri Hivatalban, és angol nyelven prezentálták a környezettudatos magatartásmód keretén belül kitűzött célokat és ötleteket.

Feladatuk volt továbbá bemutatni a partnereknek országunkat, városunkat és iskolánkat, valamint iskolánk udvarát és kertjét.

A program részeként a Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Jó Pásztor Óvoda, AMI kiemelt feladata volt egy Eco Song írása és bemutatása. A dal és a hozzá tartozó videó hatalmas sikert aratott, együtt énekelték diákok, tanárok és szülők.

Tanulóink fogadócsaládoknál voltak elszállásolva, ahol nagy szeretettel fogadták őket.

Sajbán Zsuzsanna koordinátor

Faludiné Majoros Zsuzsanna tanár

Események

Nemzetközi Környezetvédelmi Világnap

1972-ben június 5-ikén nyílt meg Stockholmban “Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:

 • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
 • a megújuló természeti források hasznosítása
 • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
 • a környezetszennyezés megelőzése.

Víz világnapja

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”.

Iskolánkban a víz világnapjának tiszteletére mindenki kékbe öltöztött továbbá mindenki vizet hozott inni. A nap zárásaként szemétszedés rendeztünk az udvaron.

Farsang az újrahasznosítás jegyében

Future Green Generation projekt részeként az idei farsang az újrahasznosítás jegyében telt iskolánk Deák úti épületében.
Diákjaink alsó és felső tagozaton egyaránt törekedtek arra, hogy jelmezük valamilyen újrahasznosított anyagból, vagy újrafelhasználással készüljön.

Cleaning Up Day

“És mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk, életünkön át.”
(LGT)
 
 
Future Green Generation pályázat keretén belül a 2.c, 4.c és az 5.c osztályok csatlakoztak a “Cleaning Up Day”  tevékenységhez. A célkitűzés egy terület megtisztítása,  kitakarítása volt. A 2.c osztály 24 és a 4.c osztály 27 tanulója az iskola által szervezett papírgyűjtés után kitakarította az iskolához tartozó volt EGUT épület udvarát. Az 5. c osztály 24 tanulója pedig a Kossuth úti épület udvarát takarította ki.