Eurotour
Engage Explore Evolve 2017-2020

“A projektet az Európai Bizottság támogatta.
A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

 

A projekt fő célkitűzései:

A projekt során célul tűztük ki a helyi nevezetességek látogatását, fényképezését, kisfilmek készítését. Kisebb csoportokban egy turizmushoz köthető szakmával ismerkednek meg a tanulók, majd angol nyelven prezentálják a tanultakat. Találkozásokat szervezünk turizmussal foglalkozó cégek, vállalkozások képviselőivel valamint helyszíni látogatást, önkéntes munkavégzést.

Iskolánk feladati között szerepel szerepjátékok írása angol nyelven a munka világával, turizmussal kapcsolatban.  Tervezzük a 6 iskola diákjai között megvalósuló levélváltást, melyben bemutatják egymásnak nemzeti ünnepeiket.

A 3 éves projekt végén minden iskola egy brossúrát készít városáról a helyi turizmussal kapcsolatban. Iskolánk a wellness és az ökoturizmus területén fog dolgozni.

A 3 év során 4 alkalommal utazhatnak diákok külföldre, ahol együtt dolgoznak társaikkal angol nyelven. Egy alkalommal iskolánk is fogad más iskolákból diákokat, akik fogadócsaládoknál lesznek vendégül látva.

Partnerek:

  1. College Berthelot, Franciaország, Le Mans-koordinátor
  2. Zakladni Skola Ceska Lipa, Cseh Köztársaság, Ceska Lipa
  3. Strandskolen, Dánia, Greve
  4. Inonu Ilkokulu, Törökország, Mersin
  5. Istituto Comprensivo San Giovanni Bosco, Olaszország, Catania
  6. Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda. AMI, Eger

Diákjaink munkáiból

Erasmus Cooking Day

Bemutatkozik az Euroinfo Company

A diákjaink által alakított Euroinfo Company bemutatkozik!

Advertisement:

Hello, we are the Euroinfo Company. Our main profile is tourism, because Eger is a historical town and tourism is a great industry here.

We did not know at the beginning how to found a company but our parents helped us.We learnt everything and finally the company started to work in the Eurotour Erasmus+ Project. We interviewed shops and companies dealing with tourism in our town and asked pansion owners, hotel managers, press-workers a  leader of family business,cafe owners, tourism specialists.

The adults explained how to stand on our own feet in the future, and also explained how to set up our own businesses. So here we are, our company has been made for you!

Cégvezető:Józsa Kiara

Vezető helyettes:Bocsi Hanga Bíborka

Turisztikai ügynökök:

Szeivolt Kata, Mlinkó Luca, Nagy Balázs, Bögös Boglárka, László Nikolett

A videót vágta:Józsa Kiara

Nemzeti Ételeink

Nemzeti Ételeink

Az ERASMUS Eurotour: Evolve, Explore, Engage project keretében a tanulóknak be kellett mutatni nemzetünk jellegzetes ételeit, azok hozzávalóit és elkészítési módjait.
A 4.c tanulói nagy örömmel végezték el a feladatot és lelkesen készítették el kedvenc magyaros ételüket.

A főzés menetéről fényképeket illetve videót is készítettek.

Erasmus+ társasjáték készítése

Eurotour: Engage Explore Evolve Erasmus + pályázat keretein belül az 5. b osztályos gyerekek társasjátékot készítettek a résztvevő országok  számára. A játék során a diákok összemérhetik ismereteiket a pályázatban résztvevő hat ország turizmusával és kultúrájával kapcsolatban.

Játékszabály:

1-6 játékos játszhat egyszerre. Hat különböző bábuból lehet választani, melyek az országok zászlóival vannak megjelölve. A játékot a legfiatalabb játékos kezdi. A játékmezőn haladva különböző feladatokon, akadályokon keresztül kell eljutni a célba. 25 mezőn van kérdőjel, erre lépve a játékosnak húznia kell egy kártyát melyen egy kérdés és három válasz lehetőség van valamelyik országgal kapcsolatban. A tőle jobbra ülő játékos olvassa fel neki a kérdést és ha jól válaszol , akkor maradhat ezen a játékmezőn, ha pedig nem tudja a helyes választ, akkor vissza kell lépnie oda , ahol előtte állt.

Interjúk

Az EUROTOUR: Evolve, Explore, Engage ERASMUS+ project keretében a 4.b. osztály tanulói interjút készítettek a városunkban működő vállalkozásokkal, amelyek kapcsolódnak az idegenforgalomhoz.

Elsõ lépésként összeállítottuk a kérdéseket, amelyekben érdeklõdtünk a vállalkozás arculata, ismertsége, népszerűsége iránt, illetve az ott dolgozókat megkérdeztük milyen nyelvtudás, végzettség szükséges a munkájuk végzéséhez.

Az interjúk a legkülönbözõbb területeket ölelték fel. Készítettünk riportot panziótulajdonosokkal, szállodai managerrel, nyomdavezetõvel, családi vállalkozásban működő bolt tulajdonossal, idegenforgalmi létesítményben dolgozó szakemberrel, cukrászdát üzemeltető családdal.

Fényképeket és videofelvételeket is készítettünk. Ezeket egy ERASMUS délután keretében közösen megnéztük és megbeszéltük a tapasztalatokat.

Nagyon érdekés és hasznos információkat szereztünk és nagyon élveztük az interjúkészítést!!!

4.b. osztály tanulói és Ildi néni

Logó készítő verseny

Logókészítő verseny az Eurotour pályázaton belül
 
Iskolánk felső tagozatos diákjai logókészítő versenyen vettek részt. A szebbnél-szebb és nagyon ötletes logók megjelenítették a pályázatban részt vevő 6 országot, valamint a projekt tartalmi elemeit.
Azok a logók lettek díjazva, ahol a kidolgozottság és kreativitás mellett az alábbi elemek is feltűntek: nevezetességek a partnerországokban, Erasmus+felirat, a projekt címe és időtartama, turizmusra utaló jelképek.
 
Iskolánkat Béres Alíz 7.c osztályos tanuló logója képviselte a novemberi csehországi találkozón. Óriási büszkeség volt számunkra, hogy a magyar logó nyert a pályázaton belül, így Alíz logója hivatalosan a projekt logója lett.
Gratulálunk!

PHOTOSTORY

Photostory

A 4.b osztály tanulói létrehozták a turizmussal foglalkozó “mini cégüket” az Eurotour projekt keretén belül. Első feladatuk az Egri vár felfedezése volt turisztikai szempontból. Lefényképezték a nevezetes helyeket, főbb látványosságokat és interjút készítettek Soósné Hegedűs Ildikóval, aki nem csak a tanítójuk, de aktív idegenvezető is. Megtudták tőle, hogy az Egri vár Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a benne működő Dobó István Vármúzeummal, ahol nem csak a vár történetével ismerkedhetnek meg, de itt található az Egri Képtár is. Megtudták Ildikó nénitől, hogy Panoptikum, éremverde, magán- és időszaki kiállítások teszik szemléletesebbé és izgalmasabbá múltunk megismerését és megértését az Egri vár területén belül. A tanulóknak lehetőségük nyílt a Kazamatákba is látogatást tenni. A csoport következő feladata turizmussal foglalkozó cégek, irodák meglátogatása lesz, ahol kérdéseket tehetnek fel a témával kapcsolatban.

Eger a templomok városa

Eger látképét kétségkívül a tornyok uralják.

Csaknem húsz templom, kápolna van a városban. Eger mindig is befogadó város volt, így a település ma is több felekezet ott hona, amely katolikus érseki központ, ugyanakkor jelen van és aktív életet él a református, baptista és evangélikus felekezet is.

A 4.d és a 4.e felfedezte Eger templomait.

Események, partnertalálkozók

Tiszai Tábor

A Eurotour Engage Explore Evolve KA229 projektünk keretén belül anyagilag támogattuk a programban résztvevő diákokat, akik Sarudon egy 5 napos ökotáborban vehettek részt. A tanulók a sok kirándulás, kézműves foglalkozás, strandolás mellett tanultak a fenntartható fejlődésről, megismerkedtek a térség nevezetes turisztikai látványosságaival.
Köszönjük Erasmus+!

ERASMUS project találkozó

ERASMUS project találkozót tartottunk a Eurotour Engage Explore Evolve KA229 projektünk keretén belül 2019 október 6-12-ig. Az eseményen 21 külföldi diák, 10 tanár vett részt. Őket 19 fogadó diák és család  várta nagy-nagy szeretettel.
A program részeként a diákok és tanáraik ellátogattak Lillafüredre, a Szarvaskői Ökoparkba, magyar néptáncot tanultak, fenntartható fejlődésről digitális prezentációkat tartottak. A diákok által alakított turisztikai irodák bemutatták az elmúlt 2 év tevékenységeit, népszerűsítették szolgáltatásaikat.
Talán a legizgalmasabb program az interaktív városnézés volt, melyet október 10-én tartottunk és regisztráltuk a #ErasmusDays Erasmus napok programsorozatba is. 
Hálás szívvel köszönjük a magyar fogadócsaládok vendégszeretét, a sok-sok életreszóló élményt, melyeket a cserediákok élhettek át.
 
Sajbán Zsuzsanna koordinátor

ErasmusDay 2019

ERASMUS project találkozót tartottunk a Eurotour Engage Explore Evolve KA229 projektünk keretén belül 2019 október 6-12-ig. Az eseményen 21 külföldi diák, 10 tanár vett részt. Őket 19 fogadó diák és család  várta nagy-nagy szeretettel.
A program részeként a diákok és tanáraik ellátogattak Lillafüredre, a Szarvaskői Ökoparkba, magyar néptáncot tanultak, fenntartható fejlődésről digitális prezentációkat tartottak. A diákok által alakított turisztikai irodák bemutatták az elmúlt 2 év tevékenységeit, népszerűsítették szolgáltatásaikat.
Talán a legizgalmasabb program az interaktív városnézés volt, melyet október 10-én tartottunk és regisztráltuk a #ErasmusDays Erasmus napok programsorozatba is. 
Hálás szívvel köszönjük a magyar fogadócsaládok vendégszeretét, a sok-sok életreszóló élményt, melyeket a cserediákok élhettek át.
 
Sajbán Zsuzsanna koordinátor

Természettudományos kirándulás

2019.szeptember 25-én Természettudományos Kirándulásra indultunk, ami az Erasmus+ program támogatásával valósult meg.

A kezdeti borongós, esős időt nagyon kellemes idő váltotta, mire Visegrádra érkeztünk. Itt a Királyi Palotát és a Salamon-tornyot tekintettük meg, majd fegyverbemutatón vehettünk részt, melynek végén diákjaink íjjal és nyílvesszővel lőhettek.

Már a fegyverek bemutatásakor is nagyon sok mindent megtudtunk a lovagok viseletéről, a fegyvereik hatékonyságáról, de amikor valaki ki is próbálhatta, milyen lehetett abban az időben így harcolni, könnyebb volt elképzelni, hogy a középkori emberek milyen életet is élhettek.

Ehhez persze a királyi palota bemutatótermei és idegenvezetőink is a segítségünkre siettek. Megtudtuk, milyen volt a konyha, az étkezés, a hálószoba, a mindennapi élet.

Amikor megláttuk a díszkutat, valahonnan ismerősnek tűnt, majd kiderült, hogy egyik papírpénzünk hátoldalát is díszíti( a kedves olvasó találja ki, melyik papírpénzen van ez a kút), ez régen Mátyás király palotájának udvarán állt.

Délután Dobogókőre indultunk tovább. Buszunk kanyargós utakon vitt fölfelé, hogy elérjük a Visegrádi-hegység legmagasabb pontját.

Itt a Thirring-körutat jártuk be, melynek kezdeti szakaszán a kilátóból végigtekinthettünk a Dunakanyaron, láthattuk a Visegrádi-hegység és a Börzsöny csúcsait.         Bár túránk nem volt hosszú, meredek szakaszai óvatosságot és figyelmet igényeltek mindenkitől. Szerencsére mindenkinek sikerült épségben vissza is érnie buszunkhoz, mellyel utána már haza is indultunk.

Hazautunkat színesítette, hogy diákjaink számot adhattak újonnan megszerzett ismereteikről cukorkajutalom ellenében.

Estére fáradtan, de élményekben gazdagon térhettünk haza.

Eurotour rövidtávú diákcsere program

A “Eurotour” Erasmus projekten belül iskolánk 6 diákja és 2 tanára vett részt a 4. LTTA találkozón, melyet a törökországi Mersin városában tartottunk meg. 
A program részeként diákjaink ismerkedtek a helyi gasztronómia jellegzetességeivel, autentikus ételek készítését figyelték meg, valamint kirándultak az alábbi helyekre: Cappadocia, Göreme, Avanos, Derinkuyu Underground City,Narlıkuyu, Maiden Castle.
Diákjainkat török kollégáink látták vendégül a 6 nap alatt, így ízelítőt kaptak a török vendéglátásból is, mely méltán híres a nagyvilágban.
Iskolánkat képviselték: Dávid Viktor, Majoros Krisztián, Losonczi Anna Sára, Bauer Réka, Köböl László és Szabó Petra.
Kísérő tanárok: Valkó Viktor és Sajbán Zsuzsanna

Szicília

A Eurotour: Explore Evolve Engage című Erasmus + pályázatunk keretében iskolánk 4 tanulója és 2 tanára Szicíliába utazott április 8-14-ig dán, francia és cseh partnerekkel. A gyerekek olasz családoknál voltak elszállásolva. Az utazás témája a tengeri túrizmus volt. A fogadó iskolában a gyerekek három csoportba osztva workshoppokat tartottak. Tanulmányozták a tenger növény-és élővilágát, Taormina város történelmét és Aci Trezza és Aci Castello történetéről egy kis filmet forgattak.

A gyerekek betekintést nyerhettek nem csak az olasz iskola működésébe, hanem az olasz családok életébe is. Fantasztikus, élményekkel teli hét volt.

Spirit Week

Az Eurotour projekten belül a részvevő országok iskolái ugyanabban az időpontban Spirit Week eseménysorozatot rendeztek, melynek időpontja 2017. december 11-15-ig került meghirdetésre.  

Iskolánk első alkalommal rendezett ilyen jellegű hetet, ami nagy sikert aratott mind a diákok, mind a pedagógusok körében. Ennek értelmében ezen a héten hétfőn pizsama napot, kedden osztályszínek napját, szerdán ikrek napját, csütörtökön sportcsapatok napját, pénteken pedig szuperhősök napját tartottuk meg.

The purpose of Spirit Week is to get the kids enthused and supportive of the school. The week also serves to get students involved, working cooperatively and united on a common goal of promoting the school.