7/C - 2018

2018. október 22-én indultunk Egerből Felvidékre a „Határtalanul” program keretében. Első állomásunk Kassa. Itt megnéztük a Szent Erzsébet Dómot, ahol a Dóm történetéről kiselőadást, idegenvezetést hallottunk, majd II. Rákóczi Ferenc sírjánál, a fejedelem életét elevenítettük fel, valamint megkoszorúztuk a sírját, és imádkoztunk. A kiselőadásában elhangzott, hogy a „Fejedelem utolsó kívánsága, hogy magyar földön nyugodjon”, úgy gondolom, sok gyermek ekkor értette meg igazán a „Határtalanul” program fő célját. Olyan történelmi helyszíneket meglátogatni, melyek a magyar történelem kiemelkedő helyszínei.

Kassa után a Szádelővölgybe érkeztünk, ahol végigmentünk a tanösvényen, és az állomások segítségével megismerkedtünk a völgy kialakulásának történetével. Az odafelé vezető úton pedig a völggyel kapcsolatos legendákat hallhattunk a tanulóktól, kiselőadás formájában.

A Szádelővölgy után megérkeztünk szállásunkra. Utazásunk alatt a gyerekeknek feltűnt, hogy magyarul is ki vannak írva a települések nevei. Várhosszúréten volt a szállásunk egy teljesen magyar lakta településen. A második napon meglátogattuk az ottani iskolát és az ott tanuló 14 gyermeket, akikkel beszélgettünk és ajándékot is vittünk nekik.

Az iskolalátogatás után, barlangtúrán vettünk részt, melynek során láthattuk Európa legnagyobb cseppkövét. Az izgalmas, kalandos túra során megismerkedhettünk a barlang kialakulásának történetével, a barlang fő részeivel.

Betlérre mentünk délután, és körbejártuk a csodálatos Betléri kastélyt, melynek során megismerkedhettünk az Andrássy család történetével, és jelentőségükkel a magyar történelemben. A kastélylátogatás során felidéztük történelmi tanulmányinkat az Andrássykkal kapcsolatban. Majd megcsodáltuk a kastélyhoz tartozó gyönyörű parkot, és a mauzóleumot.

Szállásunk felé tartva a buszon kiselőadás formájában Rozsnyó városának történeti jelentőségével ismerkedhettünk meg, majd ellátogattunk a város főterére. Megnéztük a püspöki palotát, és a híres napórát, majd kis szabadprogramot kaptak a gyerekek a város főterén.

A 3. napon a Tátra felé vettük utunkat, hiszen programunk a magyar turistaság aranykoráról is szól. A Tátra felé menet megálltunk Késmárkon, ahol a Szepesség világából kaptunk egy kis ízelítőt, hiszen a szepesi szászok évszázadokon át meghatározó szerepet töltöttek be a magyar történelemben. Thököly Imre II. Rákóczi Ferenc nevelőapjaként fontos személyisége a magyar történelemnek. Késmárkon meglátogattuk Thököly Imre kuruc fejedelem várát, ahol a Tátra a szemünk elé tárult, és megismerkedhettünk néhány érdekes történetről a Tátrával kapcsolatban. Aztán ellátogattunk az evangélikus templomba, Thököly sírját megkoszorúztuk, majd meglátogattuk a híres fatemplomot, ahol a képeken keresztül szentírási részleteket eleveníthettünk fel.

Késmárk után Tátralomnicra mentünk, ahol felvonóval mentünk fel a havas Tátrába, és tettünk egy kalandos túrát a Tar – pataki vízeséshez. A gyerekeknek érdekes volt nagyon, hogy hóban túrázhattak, de az idő ragyogóan napos volt. A buszon a Tátráról és a Tar- pataki vízesés kialakulásáról hallhattunk kiselőadásokat. A gyerekeknek feltűnt, hogy ezen a részen, már magyar szóval csak elvétve találkoznak, és sokkal hidegebb is van.

Szállásunk a Tátra lábánál volt, így a 4. napon egy nagy túrára vállalkoztunk a Csorba tótól a Poprádi tóhoz szerettünk volna eljutni. A túra során gyönyörú útvonalon haladtunk a Poprádi tóhoz. Visszafelé más útvonalat választottunk, így a gyerekeknek sokkal élvezetesebb, kalandosabb volt a túra. Az úton a két tó kialakulásának történetét hallhattuk, majd a szállásunkon a hét eseményeiből Activity vetélkedőt rendeztünk, kis jutalmakért, és élménybeszámolót tartottak a gyerekek, melyben kifejtették, hogy nagyon szép helyeken voltak, és hogy mindnek van szerepe a magyar történelemben és mégsem Magyarországon van.

Az 5. napon a Dedinky tóhoz mentünk, aminek kialakulásáról a buszon hallhattunk, majd amikor megérkeztünk kis túrán vettünk részt.

2019. június 4. Nemzeti összetartozás napján ez az osztály tartotta a megemlékezést, és a 7.c osztály PPt-s előadásban bemutatta az öt napot, melyen részt vettek Felvidéken a „Határtalanul” program keretében. Az előadásuk kapcsolódott a Trianon-i megemlékezéshez, és kedvet adott a következő osztályoknak, a „Határtalanul” programhoz