A népmese napja iskolánkban

Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Magyar Olvasástársaság 2005-ben a népmese napjának nevezte el. A nagy mesemondóra emlékeztünk az iskola Kossuth úti könyvtárában szeptember 27-én. 3-6. osztályosok vettek részt a programban. Háromféle feladat várt az érdeklődőkre: Elek apó meséit olvasták hangosan, az életútját követték egy prezentáció segítségéve, illetve feladatlapot töltöttek ki a népmesékkel kapcsolatban.

A mese minden motívuma a valóságból táplálkozik, másrészt pedig a lélek mélyéből.

A mesék azért tudnak gyógyítani, mert nem egy olyan világot mutatnak be, ahol minden rendben van, hanem egy olyan világot, ahol mindent rendbe lehet hozni, ha mindent megteszünk érte.

Mit tanulunk a meséből? Jónak kell lenni és bátornak, és ami a legfontosabb: nincs kívülről jövő megváltás, mindenért meg kell dolgoznunk.

A három egyre nehezedő próba a mi életünkben is előfordul.  Szembe kell mennünk a veszéllyel, mert helyettünk senki nem végzi el a feladatokat. Az erőpróba során formálódik személyiségünk, erősödik jellemünk. Megtanuljuk, hogy a szerencse nem hull az ölünkbe, megtanuljuk a kitartás, a türelem erényét. Megtanulunk segíteni másokon, egymásra figyelni.

                                                                                                        Csatóné Poczok Katalin,

                                                                                                             könyvtáros