Középkori vásár

A Who is afraid of Mathematics? című Erasmus+ pályázatunk keretein belül április 21-én középkori vásárt tartottunk iskolánk udvarán.

A pályázat ezen időszakában fő témáink:

Matematika a történelemben

Matematika az üzleti életben

Matematika a művészetekben

A témákat felölelve szerveztük meg ezt a Szent György napi középkori vásárt, ahol a felsős tanulóknak középkori öltözetben kellett megjelenniük.

Szent György (271 körül303. április 23.) római kori katona és keresztény vértanú. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert.

A vásárra több órán készültek a diákok:

* Történelem órákon középkori mesterségeket bemutató céheket alapítottak, lefektették a működési szabályzatot, beosztották egymás között a céhen belüli szerepeket.

* Szintén történelem órákon középkori várakat mutattak be, középkori újságot szerkesztettek.

* Technika órákon elkészítették középkori várak méretarányos makettjét, mely feladat során különböző mértani testekkel ismerkedtek, mértek, testhálót ábrázoltak, fejlődött a diákok térlátása.

* Rajz és technika órákon a vásáron eladandó portékákat készítettek természetes anyagok felhasználásával, pl. rongylabda, karkötő (körmönfonás), ékszerek (fémből, gyöngyből, bőrből)

* Agyagműves szakkörön agyagsípokat készítettek.

* Ének órán középkori zenéket hallgattak és dalszöveget írtak a vásárra.

* Tánc-és drámán középkori táncot tanultak az 5.a osztály lány tanulói.

* Az 5. b matematikához kapcsolódó színdarabot tanult be angolul, mely egy középkori királyi udvarban játszódik és a szereplők geometriai alakzatok.

* Az 5.c előadta Az Aranyszőrű Bárány című mesét.

* Matematika órákon feldolgozták a forint történetét és elkészítették a Szent György korabeli dukátot a tanulók, ezzel lehetett fizetni a vásáron és beárazták az eladandó portékákat (ár-érték arány).

*Hittan órán tanultak Szent Györgyről.

*Magyar órákon vásári kikiáltókat és céheket bemutató verseket írtak és tanultak.

A gyerekeknek azon túl, hogy középkori mesterségeket mutattak be, céheket építettek fel, mely által nyomon tudták követni a pénz útját saját vállalkozásukban, lehetőségük nyílt egy kicsit betekinteni az üzleti életbe. 8 céhet láthattunk: aranyműves, varga (bőrdíszműves), pék, játékkészítő, sajtműves, édességes, mézeskalácsos és fazekas.

A vásárnak óriási sikere volt, a céheket az 5.a és 5. b osztályok alapították, szülők által felajánlott és tanórákon készített termékeket árultak. Alsósok és felsősök is szétnéztek, vásároltak, szinte minden portéka elkelt. A befolyt, több, mint 200.000 forintot jótékony célra ajánlja fel az iskolánk.

 

Középkori vásárt tartottak a gyerekek

Facebookon a képek...