2019. március végén a Szent Imre Katolikus Általános Iskola négy tanára állat-asszisztált terápiával kapcsolatos képzésen vett részt a macedóniai Bitola városában. 
A partneriskola tanárai révén megismerkedhettünk három Bitola környéki falusi iskola életével, az ott zajló munkával és az általuk használt állat-asszisztált pedagógiai módszerekkel. A kis létszámú iskolák tanulói nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadtak bennünket, szép gálaműsorral készültek az érkezésünkre. Részt vettünk többek között egy technika / rajz órán, ahol a gyerekek különféle kézműves alkotásokat (rajzok, agyagfigurák, origamik, stb.) készítettek csoportokban, élő állatok segítségével (papagáj, macska, nyúl). A másik iskolában, ahol nagy a török nemzetiségű tanulók aránya, egy állatorvos és egy menhelyi kutya közreműködésével sokmindent tudhattunk meg a kutyák egészségügyi ellátásáról, gondozásáról és az állatallergiáról. 
Az iskolai programok mellett megismerhettük Macedónia csodás tájait, elutaztunk a mesés Ohridba és St Naumba, illetve a Pelister hegyvidéki nemzeti parkba.
Sokrétű tapasztalatok birtokában és értékes élményekkel telve tértünk haza mindannyian.