Riporter: „Dávid Ádám Egerben” volt a címe annak a rendhagyó irodalom órának, ami keretében iskolánkba érkezett a magyar kortárs ifjúsági irodalom egyik jelentős képviselője. Hogyan jött létre ez – kérdezem Grenerczyné Csoó Erika tanítónőt.

Én: Pár évvel ezelőtt egy olvasóverseny kapcsán ismerkedtünk meg a ma már hetedik osztályos gyerekekkel Dávid Ádám egyik regényével. A verseny döntőjében aztán személyesen is megismerkedtünk vele és munkásságával. Akkor jött az ötlet, hogy megmutatom a műveit a saját diákjaimnak is.

Riporter: Melyik könyvével ismerkedtetek meg legelőször?

Gyermek1: Tavaly Erika nénivel közösen dolgoztuk fel Ádám bácsi Virág utcai focibajnokság című regényét. Ezzel tanultuk meg, hogyan kell olvasónaplót írni.

Riporter: Ezt hogyan képzeljük el?

Gyermek: Közösen olvastuk el a fejezeteket külön, aztán megbeszéltük a helyszíneket, szereplőket és a rövid tartalmát. Utána már csak annyi feladatunk volt, hogy rajzoljunk róla.

Gyermek2: Aztán tavaly év vége felé mutatta meg tanító néni nekünk Ádám bácsi Millenium expressz című művét. Ami rögtön felkeltette a kíváncsiságunkat.

Riporter: Miért?

Gyermek2: Mert Erika néni, ahogy olvasta, mindig kitért olyan részekre, amit nem ismertünk. például: Oktogon, Velocipéd, Kisföldalatti. Ilyenkor projektorral kivetítette nekünk és megbeszéltük, lerajzolhattuk az egyes részeket. Ezeket aztán kimásolta és elküldte Ádám bácsinak, aki nagyon megörült ennek.

Riporter: Hogyan fogadta ezt a szerző?

Én: Természetesen jól esett neki, és már akkor elkezdtünk egyeztetni egy esetleges látogatásról. Sajnos ez a tavalyi évben nem jött össze. Így a gyerekek már rettenetesen várták a találkozót. Úgy hozta a sors, hogy a közelmúltban Egerben kirándult a családjával, és sikerült beiktatni ezt is. Készültünk egy kis összefoglaló kedvcsinálóval a többi 3-4. osztályos kis társainknak.

Riporter: Mi volt a program?

Gyermek1: Beszélt egy pár szót a Virág utcai focibajnokságról, levetítette a werkfilmet is róla, aztán rátért a trilógiára.

Riporter: Trilógia? Mit jelent ez pontosan?

Gyermek2: Azt hogy 3 kötetből áll a Millenium expressz.

Riporter: Miért ez a neve?

Gyermek1: Mert a történet váza az Ezeréves évforduló köré épül. Csupa olyan eseményt, embert, helyszínt érint, ami valami miatt kapcsolódik ehhez Magyarországon és külföldön.

Riporter: Miért ajánlanátok ezt a társaitoknak?

Gyermek2: Mert nagyon sokat lehet tanulni vele. És az internetet is hasznosan lehet felhasználni közben.

Riporter: Pedagógusként milyen hozadéka van egy ilyen találkozásnak?

Én: Diáknak és tanárnak egyaránt nagy dolog, amikor olyan emberrel van szerencséje találkozni, akiről a tankönyvekben tanul, akinek műveit olvassa. Valósabb, emberközelibb, hihetőbb így, amiről mesélek órán.

Riporter: Végül mi tetszett legjobban Dávid Ádámban?

Gyermek2: Az, hogy visszajött délután focizni velünk az Érsekkertbe.