A dráma alkalmazása angol órákon és tanórákon kívül iskolánkban, ennek előnyei

A Szent Imre Katolikus Általános Iskolában 5 éve építjük be az angol drámát az angol nyelv oktatásába. Iskolánkban jelenleg is működik egy alsós és egy felsős angol színjátszó szakkör. Számos előnye van annak, ha drámát alkalmazunk az idegen nyelv tanítása során. Megvan a lehetősége arra, hogy a tanulási folyamat katalizátoraként funkcionáljon. Tapasztalataink alapján a dráma használata élvezetes és szórakoztató; olyan légkört teremt, amely elősegíti a tanulást és segít a diákoknak legyőzni a hibázástól való félelmet, valamint azt a félelme, amit akkor éreznek, ha mások előtt kell az idegen nyelvet használniuk. Azok a tanulóink, akik évek óta részei az angol színjátszás lehetőségének, magabiztosabban kommunikálnak angol nyelven, valamint ügyesen használják a tanult szó-és nyelvtani szerkezeteket, szókincsük is gazdagabb.

Egy-egy színdarab kiválasztásánál figyelembe vesszük, hogy a szövegkörnyezet amennyire csak lehet, érdekelje a tanulókat, megtörténjen az érzelmi azonosulás a szerepekkel.  A megfelelő színdarab lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy az idegen nyelvet együttműködő légkörben gyakorolják; hogy szabadjára engedjék a kreativitásukat és használják a művészetekkel kapcsolatos tehetségüket. gyakran állítunk fel táncos-éneket koreográfiát, természetesen angol nyelven. A diákok így motiváltak, sikerélményük van, és ez segíti a tanulásukat.  Az osztályterem így szinte színpaddá tud válni és hatékony eszköze lesz a nyelvhasználat megerősítésének. Természetesen más drámatevékenységeket is használunk a tanóráinkon: szerepjáték, szimuláció, irányított improvizáció, elkészített improvizált dráma.

A színdarabok, drámatevékenységek kiválóan segítik a tehetséggondozást, valamint a különböző képességű tanulók együttműködését. A magasabb szinten álló diákok nagyobb tudást igénylő szerepeket vállalnak, és bonyolultabb nyelvet használnak, mint az alacsonyabb szinten álló diákok. Ráadásul példát mutathatnak az alacsonyabb szinten álló diákoknak, ezáltal segítve a fejlődésüket.

Eredményeink:

Let’s Play English országos angol színjátszó verseny, Abacusan Stúdió, Budapest:

2014/2015 tanév:  

           1.hely: Party in the forest : Happy Kids 1. osztály      

  1. A Crazy Story: 4. osztály             
  2. hely: Rapunzel: 8. osztály                 

2015/2016 tanév:

  1. hely: Toyshop: 2. osztály  

           1 hely:  Goldilocks and the three bears : 5. osztály                     

  1. hely: The witch who was not bad: 5. osztály                   
  2. hely: Jack and the Beanstalk      

                                                                                               Sajbán Zsuzsanna 

Tekintsék meg a gyerekek előadását